Jan hangt naar rechts

Platdakisolatie

Een plat dak kunt u op verschillende manieren én met verschillende materialen isoleren. Een flinke klus, maar zeker de moeite waard. Platdakisolatie zorgt namelijk voor een constante temperatuur in huis. Daardoor ervaart u meer wooncomfort en bespaart u op uw energiekosten. Maar hoe isoleert u een plat dak? Doet u dat vanaf de binnen- of buitenzijde? En wat kost het isoleren van een plat dak? Hieronder leest u alles wat u moet weten voordat u begint met het isoleren van uw plat dak!

Meer informatie Meer informatie

Binnen- of buitenzijde isoleren

U kunt een plat dak vanaf de binnen- of buitenzijde isoleren. Platdakisolatie vanaf de binnenzijde is gemakkelijker en daarom goedkoper dan isolatie vanaf de buitenzijde. De dakbedekking, zoals dakpannen, panlatten of stoftengels, laat u dan namelijk zitten. Bij platdakisolatie vanaf de buitenzijde verwijdert u wel de complete dakbedekking, wat arbeidsintensief en duur is. Daar staat wel tegenover dat isolatie vanaf de buitenzijde de kans op koudebruggen verkleint, waardoor u meer rendement uit uw isolatie haalt.

Platdakisolatie binnenzijde

Platdakisolatie binnenzijde

Wanneer u het plat dak vanaf de binnenzijde isoleert, creëert u een zogenaamd ‘koud dak’. Dat betekent dat u isolatiemateriaal onder het dakbeschot bevestigt. De dakbedekking laat u dus zitten, waardoor u tijd en geld bespaart. Daar staat wel tegenover dat u meer kans heeft op koudebruggen en temperatuurschommelingen in huis.


Voor platdakisolatie vanaf de binnenzijde kunt u steenwol, glaswol, MW-35 en ecologische isolatie gebruiken, gecombineerd met een klimaatfolie. Deze materialen zijn vaak goedkoper dan materialen voor de buitenzijde, maar hebben ook een iets lagere isolatiewaarde. U dient daarom een dikkere laag te plaatsen om alsnog een goede Rc-waarde te behalen.

Meer informatie Meer informatie
Platdakisolatie buitenzijde

Platdakisolatie buitenzijde

Wanneer u het plat dak vanaf de buitenzijde isoleert, creëert u een zogenaamd ‘warm dak’ of ‘omgekeerd dak’. Bij een warm dak plaatst u isolatiemateriaal direct onder de dakbedekking, dus bovenop de dakconstructie. Daarvoor kunt u PIR, XPS of EPS gebruiken, gecombineerd met een dampremmende folie. U werkt het dak vervolgens af met EPDM of bitumen, om het dak waterdicht te maken. Een warm dak is de meeste rendabele manier van isoleren.


Wilt u een plat dak vanaf de buitenzijde na-isoleren? Dan creëert u een omgekeerd dak. U plaatst dan XPS óp de huidige dakbedekking. Daarbovenop plaatst u een laag ballast, zoals grind en tegels.

Meer informatie Meer informatie
man bevestigt isolatiemateriaal aan plat dak binnenzijde
pictogram met een hamer en een klussleutel

Een warm of koud dak?

Hierboven hebben we al kort het onderscheid tussen een koud en warm dak genoemd, maar we leggen u graag nog een keer de verschillen uit. Bij een koud dak plaatst u isolatiemateriaal onder het dakbeschot. Dat betekent dat u het plat dak vanaf de binnenzijde isoleert. Bij een warm dak plaatst u isolatiemateriaal bovenop de dakconstructie, direct onder de dakbedekking. Dat betekent dat u het plat dak vanaf de buitenzijde isoleert. Beide manieren van isoleren hebben voor- en nadelen. Hieronder hebben we ze voor u op een rij gezet:

Man kijkt op laptop in een omgeving waar wordt gebouwd
Koud dak Warm dak
+ Vrij eenvoudig te realiseren + Meeste rendement
+ Voordelige manier van isoleren + Weinig kans op koudebruggen
- Kans op koudebruggen - Moeilijk om zelf te doen
- Kans op temperatuurschommelingen - Arbeidsintensief en dus vrij prijzig
Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.