Voor 13:00 uur besteld, morgen in huis* Voor 13:00 uur besteld, morgen in huis*
Gratis levering v.a. € 2500,- Gratis levering v.a. € 2500,-
Afhalen in Oss Afhalen in Oss
Menu
Menu sluiten Menu sluiten
Getoonde prijzen:
Incl. BTW
Excl. BTW
Terug

Hoe leg je een Fermacell dekvloer? Stappenplan met handige tips!

Jan met boek in zijn hand
Fermacell 2e32 plaat

Het leggen van Fermacell vloerplaten is een effectieve methode om een stevige en duurzame vloerconstructie te realiseren. Deze platen staan bekend om hun uitstekende geluidsisolerende eigenschappen en brandwerendheid tot 30 minuten. Bovendien zijn ze geschikt voor diverse vloerafwerkingen, zoals tapijt, linoleum, marmoleum, kurk, vloertegels, natuursteen, terracotta of parket. ​


In deze blog begeleiden we je stap voor stap bij het correct installeren van Fermacell vloerplaten, zodat je verzekerd bent van een optimaal resultaat.​

Jan met duim omhoog

"Bij Jan de isolatieman staan we klaar voor elke klus, zodat jij kunt genieten van een energiezuinig en comfortabel huis. Met de Fermacell dekvloer leg je de basis voor een duurzame en efficiënte vloer."

Stap 1: voorbereiding van de ondergrond


Een goede voorbereiding is essentieel voor een succesvolle installatie.


  • Controleer de vlakheid van de ondervloer: zorg ervoor dat de ondervloer voldoende vlak is. Kleine oneffenheden kunnen worden geëgaliseerd met egaline; bij dikteverschillen van 10-60 mm kan gebruik worden gemaakt van egalisatiekorrels. ​
  • Inspecteer houten vloeren: bij een houten ondervloer is het belangrijk om losse delen extra te bevestigen met schroeven of nagels om beweging te voorkomen. 
  • Fermacell beschermingsfolie: bescherm je houten ondervloer met deze folie wanneer je gaat egaliseren met Fermacell droge egalisatiekorrels. De folie voorkomt dat het egalisatiemiddel door kieren of gaten kan vallen. De folie is van uitermate trekvast materiaal en eenvoudig te verwerken.




Stap 2: plaatsen van randstroken


Om geluidsoverdracht via de wanden te voorkomen, breng je Fermacell minerale wol randstroken aan langs alle muren:​


  • Bevestiging: plaats de randstroken tegen de wanden zonder ze samen te drukken. De bovenkant van de randstrook moet minstens 5 mm boven de totale vloerhoogte uitsteken. Na het plaatsen van de vloerplaten kun je het overtollige materiaal wegsnijden. ​
  • Restvocht: als de betonnen vloer restvocht bevat, moet met een PE-folie het optrekken van vocht vanuit de vloer in de Fermacell opbouw worden voorkomen.


Stap 3: zagen van de panelen


  • Zagen: zaag de lipverbinding van de panelen af waar nodig. Dit kan worden gedaan met een zaagmachine, maar let wel op stofafzuiging om een schone werkomgeving te behouden.
  • Controleer nauwkeurigheid: zorg ervoor dat de panelen goed op maat worden gezaagd zodat ze strak tegen elkaar aansluiten.

Stap 4: leggen van de Fermacell vloerplaten


Volg deze stappen voor het correct plaatsen van de vloerplaten.


  • Begin in een hoek: start in de linkerhoek van de ruimte en werk systematisch naar de tegenoverliggende zijde. ​Bij de eerste rij is het belangrijk dat de overlapping afgezaagd wordt.
  • Slepend verband: leg de platen in slepend verband (halfsteens verband) voor een stabiele constructie. Zorg ervoor dat de panelen minimaal 20 cm verspringend worden gelegd, zodat de verbindingen goed aansluiten en de vloer stevig blijft liggen.

Stap 5: vloerelementen bevestigen


  • Lijmen: breng op de overlap van elke plaat Fermacell vloerelement lijm aan. ​Dit zorgt voor een stevige verbinding tussen de panelen. Na het aanbrengen van de  overlappingslijm kunnen de panelen 24 uur niet belopen worden zodat de lijm goed kan uitharden.
  • Schroeven: Schroef de platen vervolgens vast met Fermacell schroeven; plaats de schroeven binnen tien minuten na het lijmen om oneffenheden te voorkomen. Hanteer een schroef- of nietafstand van 300 mm (3 schroeven of nieten per kopse kant & 5 per lange kant).

Stap 6: vloerverwarming frezen


  • Wist je dat de Fermacell 2E22 en Fermacell 2E32 ook ideaal zijn voor het infrezen van vloerverwarming? Dit zorgt ervoor dat de vloer niet alleen goed geïsoleerd is, maar dat je ook optimaal gebruik kunt maken van vloerverwarming. Let op: alléén de Fermacell 2E22 en 2E32 elementen zijn geschikt om in te frezen.
  • Voordat je begint met het infrezen van het element, moeten eerst de schroeven verwijderd worden. 
  • Voor het dichten van de sleuven kun je Fermacell voegengips gebruiken. 


Stap 7: uitharding en gebruiksklaar 


  • Laat de vloer uitharden: als je de lijm 24 uur hebt laten uitharden (stap 5) dan is de vloer voldoende uitgehard.
  • Overtollige randstroken verwijderen: snijd het overtollige materiaal van de randstroken weg voor een nette afwerking. ​
  • Afwerking: de vloer is geschikt voor diverse afwerking. Als je gaat afwerken met PVC is het belangrijk om de ondergrond met Fermacell diepgrond te behandelen. 

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.