Gewijzigde lever- en openingstijden tijdens de feestdagen
Voor 13:00 uur besteld, morgen in huis* Voor 13:00 uur besteld, morgen in huis*
Gratis levering v.a. € 2500,- Gratis levering v.a. € 2500,-
Afhalen in Oss Afhalen in Oss
Menu
Menu sluiten Menu sluiten
Getoonde prijzen:
Incl. BTW
Excl. BTW
Terug

Wat is het verschil tussen Underlayment en OSB?

Jan met boek in zijn hand
OSB vs Underlayment

Navigeren door de wereld van bouwmaterialen kan soms een uitdaging zijn, vooral als het gaat om het kiezen tussen verschillende soorten bouwplaten voor uw bouwproject. Veel toegepaste bouwplaten zijn Underlayment- en OSB-platen. De twee veel gebruikte materialen hebben elk hun eigen kenmerken en toepassingen en het maken van een juiste keuze is dan ook essentieel voor uw bouwproject. In dit artikel werpen we een diepgaande blik op het onderscheid tussen OSB platen en Underlayment platen, en bieden we inzichten om u te helpen met het maken van de juiste keuze.

Jan met duim omhoog

"Voordat u een beslissing neemt is het raadzaam om advies te winnen bij experts zoals Jan de Isolatieman, wij staan altijd voor u klaar voor vrijblijvend advies."

Wat is Underlayment?


Underlayment is een veel toegepaste en stevige constructieplaat, opgebouwd uit meerdere houten lagen. Deze “houtfineer” lagen zijn kruislings over elkaar heen gelijmd, waardoor er als geheel een stevige en stootvaste Underlayment plaat ontstaat.


Waarvoor gebruikt u Underlayment?


Underlayment wordt vaak toegepast in de bouw voor het afwerken van uw dak, het maken van een constructieve vloer of ander aftimmerwerk. Onthoud hierbij dat u hiervoor platen met een minimale dikte nodig heeft, een gangbare dikte hiervoor is 18 millimeter. Dit is wel afhankelijk van uw constructie. Deze worden bijvoorbeeld vaak toegepast bij zoldervloeren. Daarnaast wordt Underlayment ook gebruikt voor meubels en muren.


Verschillende soorten Underlayment


Underlayment is in verschillende soorten verkrijgbaar. De drie meest bekende soorten Underlayment:


  • Fins Vuren: Sterkere plaat met een mooiere uitstraling. Iets vaker toegepast dan de andere varianten voor wanden, bovenop daken of plekken in het zicht. Dit komt door de iets hoogwaardigere kwaliteit van de platen. Ze zijn vaak vlakker en iets minder robuust dan de andere soorten Underlayment. Omdat deze platen een mooie uitstraling hebben, worden ze ook gebruikt voor kasten en meubels.
  • Elliottis Pine: Robuuste plaat, ook voordeliger dan de andere. De plaat wordt vaker toegepast aan de achterzijde van uw dakbedekking (dakbeschot, de basislaag waar de dakbedekking uiteindelijk wordt geplaatst) of voor een constructieve vloer. Elliotis Pine is een plaat die wel meer oneffenheden kan vertonen, zoals scheuren of noesten. Dit zijn de rondingen die ontstaan bij het vormen van een zijtak in de boom waarvan uiteindelijk de Underlayment wordt gemaakt.
  • Radiata Pine: Deze plaat bevindt zich in het midden van de drie. De plaats is veelzijdig doordat het net als Fins Vuren over een fijne zichtzijde beschikt. De platen zijn echter wel het zwaarst van de drie. Ze worden vaak toegepast voor deuren, meubels en vloeren. Radiata Pine kan ook wat vaker kromtrekkingen bevatten en eerder splijten dan bijvoorbeeld Fins Vuren.

Er zijn dus meerdere verschillen tussen de plaatsoorten, denk bijvoorbeeld aan de prijs en kwaliteit. Elliottis Pine is over het algemeen iets goedkoper, Fins vuren is daarentegen weer wat duurder. Radiata Pine bevindt zich in het midden van de twee. De kwaliteit van de plaat is voor de prijs vooral de doorslaggevende factor. Daarnaast kunnen ook de platen weer met een verschillende vorm van randafwerking worden gemaakt. Ook is er nog verlijmd Underlayment, hierbij verlijmen we bijvoorbeeld PIR-isolatie met een Underlayment plaat.


De voor- en nadelen van Underlayment


Voordelen 


Underlayment toepassen biedt diverse voordelen:


  1. Stevige en gladde platen: Underlayment platen zijn stevige platen. Daarnaast zijn ze vaak gladder en gelijkmatiger afgewerkt dan OSB-platen.
  2. Gemakkelijk verwerkbaar: Underlayment is gemakkelijk en snel te ver- en bewerken. De platen zijn ook lichter dan de meeste OSB-platen.
  3. Minder gevoelig voor zwelling en houtrot: Platen van Underlayment zijn ook minder gevoelig voor zwelling en houtrot bij blootstelling aan vocht dan OSB-platen. Qua vochtbestendigheid in het algemeen zijn de platen qua eigenschappen echter wel gelijk aan elkaar.

Nadelen


Hoewel Underlayment voordelen biedt zijn er ook diverse nadelen te vinden:


  1. Duurder: Over het algemeen zijn Underlayment platen duurder dan OSB-platen.

Wat is OSB?


Een OSB plaat, afkorting voor Oriented Strand Board, is net als Underlayment een veelvoorkomend plaatmateriaal. De platen worden gemaakt door meerdere lagen van houtvezels of houtsnippers samen te persen met behulp van hars en lijm. Hierdoor ontstaat er een robuuste maar tegelijkertijd duurzame en flexibele plaat.


Waarvoor gebruikt u OSB?


Vaak worden OSB platen gebruikt voor voorzetwanden en scheidingswanden in woningen. Ook wordt het veel gebruikt voor het aftimmeren van uw dak, net als Underlayment kan het ook gebruikt worden voor vloeren.


Verschillende soorten OSB


Er zijn verschillende soorten OSB platen op de markt. OSB-platen vallen onder te verdelen in klasse 1 tot en met 4. 


  1. OSB1: De laagste kwaliteit OSB die er is, maar dit betekent niet direct dat het een slechte plaat is. Wel zijn de OSB platen van deze klasse slecht te gebruiken voor natte en constructieve toepassingen. Wel zijn ze onder andere te gebruiken voor tijdelijke constructies en scheidingswanden. Gaat u zelf een meubel maken, dan is OSB 1 ook zeker een goede optie.
  2. OSB2: Een variant die net als kwaliteitsklasse 1 alleen voor droge binnen toepassingen gebruikt kan worden. Deze klasse kan wel geschikt zijn voor dragende constructies, al is dit afhankelijk van uw constructie. Belangrijk voor u om te weten: de luchtvochtigheid waar u de plaat toepast mag niet hoger zijn dan 65%. Toepassingen voor OSB2 zijn bijvoorbeeld daken, wanden en ondervloeren.
  3. OSB3: OSB 3 platen zijn de standaard OSB platen. Deze platen zijn wél geschikt voor toepassingen in vochtige omstandigheden. Ook kunt u ze gebruiken voor constructieve elementen. Zo zijn deze platen meer geschikt voor toepassing in een badkamer of als onderdeel van een dakconstructie bijvoorbeeld. Deze variant is geschikt tot een luchtvochtigheid van 80%. Over het algemeen wordt OSB3 het meeste toegepast. Jan de Isolatieman verkoopt de OSB klasse 3 platen.
  4. OSB4: OSB 4 platen zijn het meest geschikt voor zware constructies. Als dit ook nog een vochtige omgeving betreft, dan is OSB 4 de enige uitkomst voor u. Deze OSB platen zijn namelijk in staat verhoogde trekkracht te kunnen weerstaan. Deze OSB platen worden niet vaak toegepast in Nederland.

Ook OSB platen kunnen worden verlijmd met bijvoorbeeld PIR. Met de PIR+OSB platen kan u isoleren en afwerken in één handeling. Daarnaast zijn ook de variaties in randafwerking mogelijk


De voor- en nadelen van OSB?


Voordelen


OSB biedt diverse voordelen:


  1. Gemakkelijk verwerkbaar: Ook OSB platen zijn gemakkelijk te verwerken.
  2. Duurzaamheid: Over het algemeen zijn OSB platen duurzamer dan Underlayment. Het productieproces van OSB is als milieuvriendelijker te omschrijven dan dat van Underlayment. Al moet worden gezegd dat Underlayment niet per se als milieuonvriendelijk bekend staat.
  3. Luchtvochtigheid: OSB platen kunnen tot een bepaalde mate beter tegen hogere luchtvochtigheid dan Underlayment.
  4. Goedkoper: OSB platen zijn goedkoper dan de meeste Underlayment platen.

Nadelen


Hoewel OSB veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden voor u:


  1. Robuuster: Door de ruwere afwerking zijn OSB platen vaak minder geschikt voor toepassingen in het zicht en waar een gladder oppervlak nodig is.
  2. Zwelling en houtrot: OSB kan bij langdurige blootstelling aan water gevoeliger zijn voor zwelling en houtrot dan Underlayment. Daarentegen kan OSB wel beter tegen een hogere luchtvochtigheid dan Underlayment.

Conclusie


Het kiezen tussen Underlayment en OSB kan een belangrijke beslissing zijn voor uw bouwproject. Beide materialen hebben hun eigen kenmerken, toepassingen maar ook hun eigen kosten. Voordat u een beslissing neemt is het raadzaam om advies te winnen bij experts zoals Jan de Isolatieman, wij staan altijd voor u klaar voor vrijblijvend advies.




Vergelijkingsmatrix Underlayment vs. OSB

 

Underlayment

OSB

Toepassingsmogelijkheden

Dak-, vloer-, wandopbouw en meubels

 

Dak-, vloer-, wandopbouw en meubels

 

Soorten

Fins Vuren,

Elliotis Pine,

Radiata Pine

 

OSB1,

OSB2,

OSB3,

OSB4

 

Voorbeelden

Fins Vuren: vloerafwerking en meubels

Elliotis Pine: Constructief maar uit het zicht

Radiata Pine: Meubels, vloeren

 

OSB1: Meubels

OSB2: Scheidingswanden drogere ruimten

OSB3: Aftimmering ruwbouw en binnen timmerwerk

OSB4: Aftimmering vloer boomhut

 

Voordelen

Strakker en gladdere platen dan OSB-platen.

 

Goedkoper en duurzamer in het productieproces. Gerecycled hout

 

Nadelen

Duurder dan de OSB platen

 

Robuuster en minder glad dan Underlayment platen.

 


Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.