Voor 13:00 uur besteld, morgen in huis* Voor 13:00 uur besteld, morgen in huis*
Gratis levering v.a. € 2500,- Gratis levering v.a. € 2500,-
Afhalen in Oss Afhalen in Oss
Menu
Menu sluiten Menu sluiten
Getoonde prijzen:
Incl. BTW
Excl. BTW
Terug

Wat te doen in het geval van natte isolatie?

Jan met boek in zijn hand
Schimmel door lekkage

Isolatie en vocht zijn twee zaken die meestal niet goed samengaan. Sommige isolatiematerialen mogen nat worden, terwijl voor andere isolatiematerialen geldt dat de isolatiewaarde afneemt als ze nat zijn (geworden). We leggen uit wat je kunt doen in het geval van natte isolatie. 

Jan met duim omhoog

"Als u constateert dat isolatiemateriaal nat is geworden, dan is het belangrijk om eerst vast te stellen wat de oorzaak is, zodat u de oorzaak verhelpt voordat u over drogen na gaat denken."

Wat zijn oorzaken van natte isolatie?


Als u constateert dat isolatiemateriaal nat is geworden, dan is het belangrijk om eerst vast te stellen wat de oorzaak is, zodat u de oorzaak verhelpt voordat u over drogen na gaat denken.


 Veelvoorkomende oorzaken voor natte isolatie zijn:


  • Condensatie: condensatie ontstaat als isolatie niet goed is geplaatst. Als warmte lucht in contact komt met een koud oppervlak ontstaan er condensdruppels die het isolatiemateriaal vochtig kunnen maken. 
  • Infiltratieweg: Door onderbrekingen in de dakopbouw kan regenwater naar binnen sijpelen, waardoor isolatiemateriaal nat kan worden. 
  • Lekkende leidingen: Door een lekkende leiding kan isolatiemateriaal nat worden. 

Welke isolatiematerialen mogen nat worden?


Hieronder bespreken we de vochtbestendigheid per isolatiemateriaal:


PIR


Hoewel PIR in beperkte mate water kan absorberen zonder dat dat de thermische prestaties beïnvloedt, is het niet blijvend bestand tegen vocht. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een goede installatie. Het damp- en luchtdicht afwerken, bijvoorbeeld door het gebruik van aluminium tape of de juiste dampremmende folie, kan bijdragen aan het voorkomen van natte isolatie.


Glaswol


Als glaswol een beetje nat wordt, is dat niet meteen heel erg. De vezels in het materiaal nemen geen water op. Echter, zorg er wel voor dat het materiaal weer goed kan drogen, want als glaswol te lang vochtig blijft, neemt de isolatiewaarde af. Uiteindelijk kan het zelfs gaan schimmelen. 


Steenwol


Steenwol is, net als glaswol, redelijk waterbestendig. Zolang het materiaal weer goed kan drogen, is vocht niet zo erg.


Steenwol is minder waterbestendig dan glaswol, waardoor het materiaal eerder gaat schimmelen. 


EPS


Hoewel EPS geen vocht opneemt, betekent dat niet dat het materiaal niet aangetast kan worden door vocht. Om ervoor te zorgen dat er geen schimmelvorming plaatsvindt, kan het beschermd worden met een dampscherm. 


XPS


XPS is ongevoelig voor vocht. Vocht tast dit materiaal niet aan.


Hies leest u meer weten over de vochtbestendigheid van isolatiematerialen.


Wat kan ik doen in het geval van natte isolatie?


Als u constateert dat isolatiemateriaal nat is geworden, dan is het belangrijk om de oorzaak hiervan vast te stellen. Als u de oorzaak weet, kunt u maatregelen treffen.


  • Condensatie: Ga op zoek naar slecht afgedichte plekken en dicht deze alsnog goed af.
  • Infiltratieweg: Ga op zoek naar een onderbreking in de dakopbouw en repareer deze. 
  • Lekkende leiding: Ga op zoek naar het lek en repareer deze.

Het is belangrijk om de oorzaak volledig te verhelpen. Doet u dat niet? Dan kunnen probleem aanhouden of verergeren. Laat u indien nodig helpen door een professional.


Ik krijg het isolatiemateriaal zelf niet droog, hoe kan ik natte isolatiemateriaal toch laten drogen?


Isolatiemateriaal dat een beetje nat is geworden, kunt u aan de lucht laten drogen. Echter, als isolatiemateriaal erg nat is geworden, lukt dat meestal niet. In sommige gevallen kan het alsnog nog gedroogd worden door middel van isolatiedroging. Het doel van isolatiedroging is om de isolatielaag droog te maken zonder dat de hele constructie vervangen hoeft te worden. Isolatiedroging wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. 


Moet ik natte isolatie vervangen?


Als natte isolatiemateriaal niet helemaal droogt, dient u het te vervangen. Als u dat niet doet, dan kan er schimmelvorming ontstaan.


Kan isolatiemateriaal tegen regen?


We raden aan om uw isolatiemateriaal zo snel mogelijk droog op te slaan. 


Staat het even in de regen? De meeste isolatiematerialen kunnen wel even tegen regen, zolang het daarna maar weer goed kan drogen vóór installatie.


Hoe voorkom ik natte isolatie?


U kunt een aantal stappen ondernemen om natte isolatie te voorkomen:


  • Zorg voor een juiste installatie: Installeer isolatiemateriaal op de juiste wijze en zorg ervoor dat naden en kieren waar vocht doorheen kan, worden afgedicht. Plaats indien nodig een dampscherm op gepaste wijze. Zo voorkomt u condensatie. Laat u waar nodig adviseren door een professional.
  • Ventilatie: Ventilatie zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid binnen onder controle blijft.
  • Onderhoud: Regelmatig onderhouden en inspecteren zorg ervoor dat vochtproblemen op tijd gesignaleerd kunnen worden en worden voorkomen.
Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.