Gewijzigde lever- en openingstijden tijdens de feestdagen
Voor 13:00 uur besteld, morgen in huis* Voor 13:00 uur besteld, morgen in huis*
Gratis levering v.a. € 2500,- Gratis levering v.a. € 2500,-
Afhalen in Oss Afhalen in Oss
Menu
Menu sluiten Menu sluiten
Getoonde prijzen:
Incl. BTW
Excl. BTW
Terug

Hoe moet ik een scheidingswand isoleren?

Jan met boek in zijn hand
Bouwvakker zit in een Yoga-houding nadat hij een wand heeft geïsoleerd met glaswol van Knauf

Met een scheidingswand splitst u één grote ruimte in meerdere delen op. Zo kunt u met een scheidingswand bijvoorbeeld een apart washok of twee slaapkamers creëren. Een scheidings- of tussenwand heeft daarom niet direct een isolerende functie, maar kunt u beter wél van isolatie voorzien. Daarmee profiteert u namelijk in alle ruimtes van extra wooncomfort. Maar hoe pakt u dat aan? Welke isolatie is geschikt voor een scheidingswand? Hieronder leest u alles wat u moet weten!

Jan met duim omhoog

"Voor een scheidingswand kunt u het beste metalen staanders gebruiken, zogenaamde metal stud profielen. Daarmee bent u namelijk verzekerd van een kaarsrecht geraamte."

Hoe plaats ik een scheidingswand?


Een scheidingswand lijkt veel op een voorzetwand. Ze bestaan  namelijk allebei uit een rachelwerk van houten of metalen staanders. Voor een scheidingswand kunt u het beste metalen staanders gebruiken, zogenaamde metal stud profielen. Daarmee bent u namelijk verzekerd van een kaarsrecht geraamte en dus een strakke tussenwand. U combineert daarvoor U- met C-profielen, met het U-profiel als ligger en het C-profiel als staander.


U tekent eerst een loodrechte lijn op de vloer, daar waar u de scheidingswand wilt plaatsen. Meet de lengte van de metal stud ligger tussen de muren en knip de ligger op maat. Bevestiging wat afdichtingsband en schroef de ligger vervolgens vast. Plaats daarna een staander tegen de muur en knip deze 1 centimeter korter af dan de hoogte van de scheidingswand. Zet aan beide kanten een staander in de vloerligger en bevestig wederom afdichtingsband. Tot slot schroeft u de staanders en liggers vast tegen de muur, vloer en het plafond.


Stappenplan scheidingswand plaatsen


Scheidingswand met isolatie of niet?


Als u het geraamte van de scheidingswand heeft geplaatst, heeft u twee opties. U kunt direct gaan afwerken óf eerst isolatiemateriaal in de wand verwerken. Wij raden u aan om een scheidingswand altijd te isoleren. Een scheidingswand met isolatie draagt namelijk veel bij aan uw wooncomfort. Het draagt bij aan een aangename temperatuur in de (nieuwe) ruimtes en kan geluidsoverlast voorkomen. Daarvoor dient u de scheidingswand wel van geluidswerend isolatiemateriaal te voorzien. Steenwol is dan bijvoorbeeld een goede keuze.


De scheidingswand isoleren


Na het plaatsen van het rachelwerk, kunt u de tussenwand gaan bedekken met isolatiemateriaal. Dat gaat vrij eenvoudig: tussen de profielen bevinden zich holtes, die u opvult met het gekozen materiaal. Flexibele isolatiematerialen, zoals glas- en steenwol, kunt u klemmen. Stevigere materialen, zoals PIR-platen, kunt u het beste lijmen. Daarna schroeft u het materiaal nog eens goed vast en dan kunt u al gaan afwerken. Daarvoor kunt u het beste gips- of stucplaten gebruiken. Deze schroeft u vast met speciale gipsplaatschroeven.


Welke isolatie gebruik ik voor een tussenwand?


U kunt verschillende isolatiematerialen voor uw scheidingswand gebruiken. Elk materiaal heeft daarbij zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder vindt u een overzicht van geschikte isolatie voor uw tussenwand:


Glaswol


Glaswol is zeer geschikt voor een scheidingswand. Het materiaal is relatief goedkoop en flexibel, waardoor u het gemakkelijk in de wand verwerkt. Glaswol heeft echter niet zo’n hoge isolatiewaarde. Als u een bepaalde Rc-waarde met uw tussenwand wilt behalen, moet u waarschijnlijk meerdere lagen glaswol over elkaar aanbrengen. Daardoor wordt de wand dikker en levert u meer woonruimte in. Als u meer wilt weten over glaswol kan u dit lezen in ons blog: "Wat is glaswol?".


Steenwol


Steenwol lijkt veel op glaswol. Het is relatief budgetvriendelijk en heeft net zo’n flexibele structuur. Daarnaast heeft steenwol zeer sterke geluidswerende eigenschappen. Als u de scheidingswand van geluidsisolatie wilt voorzien, is steenwol dus een goede keuze. Ook voor steenwol geldt wel dat u waarschijnlijk meerdere lagen over elkaar moet plaatsen om een goede isolatiewaarde te behalen.


PIR


PIR heeft een zeer hoge isolatiewaarde en is daarom de juiste keuze als u de tussenwand zo dun mogelijk wilt maken. Met slechts een dunne PIR-plaat behaalt u namelijk alsnog een hoge isolatiewaarde. Let wel op: als de rest van uw woning al goed geïsoleerd is, is het meestal niet nodig dat uw scheidingswand nog een hoge isolatiewaarde heeft. Dan kunt u beter voor glas- of steenwol gaan, want deze materialen zijn een stuk goedkoper dan PIR. Daarnaast biedt PIR geen geluidsisolatie. Als u meer wilt weten over PIR kan u dit lezen in ons blog: "Wat is PIR-isolatie?".


Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.