Voor 13:00 uur besteld, morgen in huis* Voor 13:00 uur besteld, morgen in huis*
Gratis levering v.a. € 2500,- Gratis levering v.a. € 2500,-
Afhalen in Oss Afhalen in Oss
Menu
Menu sluiten Menu sluiten
Getoonde prijzen:
Incl. BTW
Excl. BTW
Terug

Wat is PIR-isolatie?

Jan met boek in zijn hand
PIR plaat

In de bouwsector is het van essentieel belang om het juiste materiaal te kiezen dat past bij uw specifieke bouwproject. Isolatie is van groot belang om de warmte in uw woning te houden en de kou uit de woning te weren. Een van de bekendste isolatiematerialen is PIR. Dit multifunctionele isolatiemateriaal heeft talloze toepassingsmogelijkheden. In dit artikel vertellen we wat PIR-isolatie is, geven we informatie over de verschillende soorten PIR en beantwoorden we veelgestelde vragen.

Jan met duim omhoog

"Door de uitstekende thermische eigenschappen van PIR-isolatie kan er met dunnere isolatieplaten gewerkt worden, waardoor er ruimte bespaard wordt."

Wat is PIR-isolatie?


PIR-isolatie, wat staat voor Polyisocyanuraat, is een isolatiemateriaal dat bestaat uit een soort kunststofschuim met een hoge dichtheid. Het materiaal staat bekend om zijn uitstekende thermische isolatie-eigenschappen en wordt gebruikt om warmteverlies te minimaliseren. Door deze uitstekende thermische eigenschappen kan er met dunnere isolatieplaten gewerkt worden, waardoor er ruimte bespaard wordt.


pir plaat


Welke soorten PIR zijn er?


PIR-isolatie is verkrijgbaar in verschillende varianten. De meest gangbare vorm van PIR-isolatie is de PIR-plaat. De platen kunnen variëren in dikte en qua randafwerking en qua cachering.


  • Het verschil in dikte van een plaat ziet u terug in de Rd-waarde van de plaat.
  • De randafwerking die u kiest heeft invloed op de onderlinge bevestiging van uw isolatielaag.
  • Er zijn PIR-platen met aluminium cachering en platen die verlijmd zijn met andere materialen.

Verlijmende PIR-platen


Onderstaand hebben we een korte weergave gemaakt van alle beschikbare verlijmde PIR-platen, daarnaast geven we een mogelijke toepassing van de plaat en korte omschrijving.




Plaat

Mogelijke toepassing / Voorbeeld

Omschrijving

PIR + gipsplaat Voorzetwanden, binnenwanden en plafonds.

PIR + Gips bestaat uit een PIR-plaat die verlijmd is met een gipsplaat. Hierdoor beschikt de plaat over één net afgewerkte zijde waar u bijvoorbeeld direct overheen kunt verven.

PIR + OSB Voorzetwanden, dakisolatie, binnenzijde schuine daken en vloeren.

PIR+OSB bestaat uit een PIR-plaat die verlijmd is met een OSB3-plaat. Hierdoor is het een stevige en sterk isolerende plaat die geschikt is voor bijvoorbeeld een voorzetwand. Door de iets minder fraaie look van een OSB plaat wordt de combinatieplaat bijvoorbeeld toegepast bij het isoleren van uw dak aan de binnenzijde op de zolder. Iets meer uit het zicht dus. Toch in het zicht aan de gang? Dan raden wij u eerder een PIR+gipsplaat aan.

PIR + Fermacell Plafondisolatie, voorzetwand, scheidingswanden en binnenzijde schuine daken.

PIR+Fermacell bestaat uit een PIR-plaat die verlijmd is met een Fermacell plaat. Fermacell-platen staan bekend om de stootvastheid, brandwerendheid en de verbeterde geluidsisolerende werking van de plaat.

PIR + SPANO Na-isolatie, vloer aan de bovenzijde na isoleren.

PIR+SPANO bestaat uit een PIR-plaat die verlijmd is met een Spano-plaat (vochtwerende spaanplaat). Deze platen worden vooral toegepast als vloerplaten, met name in het geval van na-isolatie van bijvoorbeeld een vloer waarbij de kruipruimte te klein is om op andere wijze na te isoleren.

PIR + Diamondboard Voorzetwanden, scheidingswanden, plafonds en binnenzijde schuine daken.

PIR+Diamondboard bestaat uit een PIR-plaat die verlijmd is met een Diamond Board plaat. Dit is een geïmpregneerde gipsplaat. De plaat is behoorlijk stootvast en kent door de combinatie goede isolerende en geluidswerende eigenschappen.

PIR + Underlayment Voorzetwanden, scheidingswanden, schuine daken.

PIR+Underlayment bestaat uit een PIR-plaat die verlijmd is met een Underlayment plaat. Bij Jan de Isolatieman is deze verlijmd met een 18 mm Radiata Pine Underlayment plaat. De plaat is vergelijkbaar met de PIR+OSB plaat en ideaal voor de doe-het-zelvers die bijvoorbeeld het schuine dak op zolder of het dak van een garage wil isoleren.


Kijk voor meer informatie over de verlijmde en niet verlijmde platen op onze pagina van PIR-isolatie.


Waarvoor gebruik je PIR?


PIR-isolatie is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten en kan worden gebruikt voor diverse toepassingen. PIR-platen worden veel toegepast als spouwmuurisolatie, maar ook als vloerisolatie als er geen hoge druksterkte wordt gevraagd. Ook wordt PIR gebruikt als isolatie van verschillende dakconstructies, zoals warme daken, platte daken en zowel bij het isoleren van de binnenkant van schuine daken als het isoleren aan de buitenkant van de schuinde daken.


Wat zijn de voor- en nadelen van PIR?


Het toepassen van PIR kent zijn voor- en nadelen.


Voordelen toepassing PIR:


  1. Uitstekende isolatiewaarde: PIR heeft een hoge Rd-waarde. Dit resulteert in optimale energiebesparing en een goed geïsoleerde woning.
  2. Gebruiksvriendelijkheid: PIR-platen zijn gemakkelijk te versnijden en relatief licht en dun. Hierdoor zijn ze tijdens de verwerking gebruiksvriendelijker dan andere platen.
  3. Beloopbaarheid: PIR-isolatie beschadigt niet zomaar. De beloopbaarheid is hoger dan die van andere isolatiematerialen, zoals steenwol en EPS. Een dakdekker kan met een gerust hart over uw nieuw geplaatste PIR-platen lopen.

Nadelen toepassing PIR:


  1. Milieuvriendelijkheid: Het productieproces van PIR is niet echt milieuvriendelijk te noemen. Bij de productie van een PIR-plaat komen namelijk chemicaliën vrij die schadelijk zijn voor het milieu. Ook is PIR-isolatie niet gemakkelijk te recyclen.
  2. Kosten: PIR-isolatie is over het algemeen iets duurder dan andere isolatiematerialen.

Veelgestelde vragen over PIR


We beantwoorden de meestgestelde vragen.


In welke diktes is PIR verkrijgbaar?


PIR-platen zijn te verkrijgen in verschillende diktes. Over het algemeen geldt: hoe dikker de plaat, hoe hoger de isolatiewaarden van de plaat. Voordat u PIR-platen gaat kopen, is het van belang dat u weet welke dikte u nodig heeft. Wat voor u dikte u nodig heeft, hangt af van wat u precies wilt isoleren en de ruimte die u hebt.


Hoe verwerk ik PIR?


De verwerkingsmethode van PIR is afhankelijk van het type plaat. Zo zit er bijvoorbeeld een verschil tussen de verwerkingsmethode van spouwplaten en platen die u toepast om bijvoorbeeld uw vloer te isoleren. PIR spouwplaten hebben een tand-groef-verbinding of sponning, waardoor de twee platen eenvoudig in elkaar schuiven. Het monteren van de platen is dus afhankelijk van de plek waar u de platen toepast.


Wat is het verschil tussen PUR en PIR?


PUR en PIR zijn beide isolatiematerialen en in de basis verschillen ze eigenlijk niet veel van elkaar. Beiden vallen ook onder de verzamelnaam PU en ze worden van dezelfde grondstoffen geproduceerd. Maar er zijn ook verschillen.


  • Een belangrijk verschil is de brandveiligheid. PUR veroorzaakt bij brand meer rook.
  • Ook de drukvastheid van PIR is anders, deze is bij PUR namelijk hoger dan bij PIR. Dit maakt PUR ook niet het meest geschikt voor de isolatie van bijvoorbeeld een plat dak, bij constante of langdurige verhoogde druk vervormt het materiaal sneller dan PIR.

Jan de Isolatieman raadt aan om PUR in de spouwmuur en vloer te gebruiken terwijl PIR ook zeer geschikt is voor daken.


Meer weten over de verschillen? Lees dan het artikel "Wat is het verschil tussen een PIR- en PUR-plaat?".


Is PIR vochtbestendig?


Ja, PIR is voor een korte tijd vochtbestendig. Dit komt onder andere door de gesloten celstructuur van het materiaal. Echter, geheel ongevoelig voor vocht is PIR niet. Bij langdurige blootstelling aan vocht, kan het materiaal uiteindelijk worden aangetast en kunnen de isolerende eigenschappen verminderen. Wanneer u volledig waterdichte isolatie zoekt, kunt u beter kiezen voor XPS-isolatie.


Is PIR recyclebaar?


PIR is meestal niet volledig recyclebaar. Het recyclen van PIR-isolatie is technisch uitdagend vanwege de complexere chemische structuur en de verlijmde celstructuur van het materiaal. Dit maakt het moeilijker om PIR-isolatie te hergebruiken. Wel wordt er hard aan gewerkt. Er is al een fabriek die PIR kan recyclen. 


Is PIR brandbaar?


PIR is een materiaal dat brandbaar is. Het wordt ingedeeld in brandklasse E/F. Dit betekent dat PIR een lage brandveiligheid heeft. Dit is wel afhankelijk van de constructie waarin PIR wordt gebruikt. In bepaalde constructies heeft PIR brandklasse B.


Is PIR geschikt als geluidsisolatie?


Hoewel PIR-isolatie enige geluidsisolerende eigenschappen heeft vanwege de dichtheid en samenstelling van het materiaal is het doorgaans niet de allerbeste keuze als het aankomt op geluidsisolatie. Voor geluidsisolatie werken de zachtere isolatiematerialen, zoals steenwol  en glaswol, beter dan PIR.


Kan ik lopen op PIR-platen?


Ja, PIR-isolatie staat bekend om de hogere beloopbaarheid. Een dakdekker kan dus met gerust hart over uw PIR-isolatie lopen. Tijdens de montage is er wel een toplaag nodig.


Kan ik PIR op maat zagen?


U kunt PIR gemakkelijk op maat maken met een speciale isolatiezaag.


Wat zijn de voornaamste verschillen tussen PIR en EPS?


PIR en EPS zijn beide veel gebruikte isolatiematerialen, maar ze verschillen in bepaalde eigenschappen. Zo beschikt PIR over verhoogde thermische eigenschappen ten opzichte van EPS, maar zijn de kosten van EPS weer lager ten opzichte van die van PIR.


De verschillen tussen beide materialen lichten we verder uit in het artikel "Wat is het verschil tussen PIR, XPS en EPS?".


Wat zijn de voornaamste verschillen tussen PIR en XPS?


PIR en XPS zijn beide veelgebruikte isolatiematerialen, maar ze verschillen in bepaalde eigenschappen. Zo beschikt PIR over verhoogde thermische eigenschappen ten opzichte van XPS, maar is de vochtbestendigheid van XPS weer beter dan dat van PIR.


De verschillen tussen beide materialen lichtten we verder uit in het artikel "Wat is het verschil tussen PIR, XPS en EPS?".


Meer weten?


Heeft u vragen of advies nodig? Neem dan contact op met de klantenservice van Jan de Isolatieman.


Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.