Voor 13:00 uur besteld, morgen in huis* Voor 13:00 uur besteld, morgen in huis*
Gratis levering v.a. € 2500,- Gratis levering v.a. € 2500,-
Afhalen in Oss Afhalen in Oss
Menu
Menu sluiten Menu sluiten
Getoonde prijzen:
Incl. BTW
Excl. BTW
Terug

Wat is het verschil tussen PIR, XPS en EPS?

Jan met boek in zijn hand
Verschillen XPS, EPS en PIR

Bij het kiezen van isolatiematerialen voor uw bouwproject is het belangrijk om goed te begrijpen welke opties er beschikbaar zijn en welk materiaal het beste bij uw behoeften past. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden als het aankomt op het isoleren van uw bouwproject. Veelvoorkomende toegepaste materialen zijn bijvoorbeeld PIR, XPS en EPS. Elk hebben ze hun eigen specifieke kwaliteiten. In deze blog geven we u uitleg over de isolatiematerialen PIR, XPS en EPS, we zetten de mogelijkheden en verschillen op een rijtje en we leggen uit hoe ze uw bouwproject kunnen beïnvloeden.

Jan met duim omhoog

"Als u nog vragen heeft of hulp nodig heeft bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal, staat Jan de Isolatieman altijd voor u klaar."

Wat is PIR?


PIR, ook wel Polyisocyanuraat, is een drukbestendige isolatieplaat, die bekend staat om zijn hoge thermische eigenschappen. Hierdoor blinkt het materiaal uit in het vasthouden van warmte, waardoor u er in de winter lekker warm bij zit. Door de hoge thermische eigenschappen kan er met dunnere isolatieplaten worden gewerkt, waardoor er ruimte wordt bespaard.


Waarvoor gebruik je PIR?


PIR wordt veelal toegepast bij het isoleren van muren (voorzetwanden en spouwmuren) en bij vloeren. PIR is ook geschikt voor vloerisolatie als er geen hoge druksterkte wordt gevraagd. Daarnaast wordt PIR Isolatie gebruikt voor het isoleren van verschillende dakconstructies, zoals warme daken bij platte daken en bij het isoleren van de binnen- of buitenkant van schuine daken.


PIR-platen zijn relatief licht en zeer gemakkelijk te versnijden en te verwerken. Daarnaast beschikt PIR ook over een hoge beloopbaarheid. Dat maakt PIR geschikt voor het aanbrengen- en onderhouden van isolatie van bijvoorbeeld een plat dak.


Verschillende soorten PIR-isolatie


PIR-isolatie komt in diverse vormen voor. De platen variëren wat betreft dikte, cachering, randafwerking en toepassingsvorm.


  • Hoe dikker de plaat, hoe beter deze isoleert. Een 50 mm dikke PIR-plaat heeft logischerwijs niet dezelfde Rd-waarde als een 120 mm dikke PIR-plaat.

  • De buitenzijde van een PIR-plaat kan verschillen. Zo zijn er platen met aluminium cachering en platen die verlijmd zijn met andere materialen, zoals PIR + gips platen,  PIR + OSB platen en PIR + Fermacell platen.

  • Er zijn verschillende randafwerkingen. Zo zijn er PIR-platen met rechte kanten en met tand-en-groefverbinding.

  • Er bestaan speciale PIR-isolatieplaten voor bepaalde toepassingen, zoals PIR met afschot voor daken.


Kortom, er zijn tal van PIR-isolatieopties beschikbaar. Dit onderschrijft nogmaals het belang van goed advies voor uw bouwproject.


De voor- en nadelen van PIR?


Voordelen


PIR-isolatie biedt diverse voordelen:


  1. Uitstekende isolatiewaarde: PIR heeft hoge isolatiewaarden. Dat resulteert voor u in maximale energiebesparing en bijvoorbeeld een goed geïsoleerde woning.
  2. Gebruiksvriendelijk: PIR isolatie kan relatief dun worden toegepast. Daarnaast is het zelf makkelijk te versnijden en zijn de platen relatief licht.
  3. Beloopbaarheid: PIR-isolatie beschadigt niet zomaar, de beloopbaarheid is hoger dan die van andere isolatiematerialen, zoals steenwol en EPS. Een dakdekker kan met een gerust hart over uw nieuw geplaatste PIR-platen lopen.

Nadelen


Hoewel PIR-isolatie veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden:


  1. Milieuvriendelijkheid: bij de productie van een PIR isolatieplaat worden chemicaliën gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu. Ook is PIR-isolatie niet gemakkelijk te recyclen.
  2. Kosten: PIR-isolatie is over het algemeen iets duurder dan andere isolatiematerialen.

Wilt u nog meer weten over PIR-isolatie? lees dan ons blog: Wat is PIR-isolatie? 


Wat is XPS?


XPS, ook wel geëxtrudeerd Polystyreen, is een drukbestendige isolatieplaat met een bijzondere gesloten celstructuur. Deze gesloten cellen zijn compact en zitten stevig op elkaar, waardoor er geen open ruimtes zijn waar vocht in kan doordringen. Dit maakt XPS-isolatie zeer goed bestand tegen vocht en waterabsorptie.


Waarvoor gebruik je XPS?


Vanwege de structuur zijn XPS-isolatieplaten bijzonder geschikt voor gebruik in vochtige omgevingen, denk hierbij aan uw kruipruimte, de badkamer, maar ook in kelderwanden. In deze ruimtes blijven de isolatieplaten effectief isoleren, zelfs als ze in contact komen met vochtige omstandigheden. Daarnaast worden XPS-isolatieplaten vaak toegepast in omgekeerde dakconstructies. Hier wordt de isolatie bijvoorbeeld bovenop uw bestaande dakbedekking geplaatst en vormt het een solide barrière tegen zowel vocht als warmteverlies. 


Verschillende soorten XPS-isolatie


Net als voor PIR-isolatie geldt voor XPS-isolatie dat het in verschillende vormen kan worden toegepast. Er zijn XPS-isolatieplaten, maar ook speciale XPS-bouwplaten voor bijvoorbeeld het verbouwen van uw badkamer. Deze bouwplaten zijn anders afgewerkt aan beide zijden ten opzichten van een 'normale' XPS-plaat. Ook zijn er XPS-isolatieplaten die een nog hogere drukbestendigheid hebben, deze zijn geschikt voor plekken met extreme belasting onder bijvoorbeeld uw kelder.


Ook voor XPS-isolatie geldt, dat er verschillende randafwerkingen zijn. Platen met een rechte randafwerking of met sponning bijvoorbeeld.


XPS-isolatie wordt ook toegepast in de vorm van XPS-kantplanken. Deze XPS-kantplanken voorkomen de kou-overslag, ter plaatse van kozijnen, tussen uw vloerconstructie en de kou van buiten.


Er zijn XPS-platen beschikbaar die bestand zijn tegen 300 kPa, 500 kPa en zelfs tot 700 kPa.

Wilt u meer weten over het verwerken van XPS? Lees dan dit artikel: "Hoe verwerk en monteer ik XPS-platen?".


De voor- en nadelen van XPS?


Voordelen


XPS-isolatie biedt diverse voordelen:


  1. Drukbestendige isolatie: XPS heeft een veel hogere drukbestendigheid dan bijvoorbeeld EPS, waardoor het zwaar belast kan worden.
  2. Hoge vochtbestendigheid: XPS beschikt over een gesloten cellenstructuur, waardoor het materiaal meer geschikt is in vochtige ruimtes dan andere isolatiematerialen. Dezelfde gesloten cellen houden lucht vast, waardoor er weinig warmte verloren gaat. Hierdoor isoleert ook XPS relatief goed.
  3. Gebruiksvriendelijk: Ook voor XPS geldt, het materiaal is erg licht en daardoor gemakkelijk te versnijden en op maat te maken.

Nadelen


Hoewel XPS-isolatie veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden:


  1. Brandwerendheid: XPS isolatieplaten zijn niet de beste keuze als het aankomt op brandwerendheid. Daarnaast komt bij brand ook een schadelijke rook vrij.
  2. Lagere isolatiewaarde: De isolatiewaarde van XPS is niet slecht, maar er zijn materialen met een hogere isolatiewaarde dan XPS. Daardoor kunnen deze dunner worden toegepast, zoals bijvoorbeeld PIR.

Wilt u nog meer weten over XPS-isolatie? lees dan ons blog: Wat is XPS-isolatie? 


Wat is EPS?


EPS is een afkorting van geëxpandeerd Polystyreen. Het wordt ook wel tempex of piepschuim genoemd. EPS-isolatie is een veelzijdig isolatiemateriaal. Het heeft net als PIR goede isolerende eigenschappen en is tegelijk licht van gewicht. De piepschuim platen bestaan eigenlijk voor een klein deel uit kleine EPS-parels en voor het grootste deel uit stilstaande lucht.


Wilt u meer informatie over EPS? Lees dan ons blog: Wat is EPS?


Waarvoor gebruik je EPS?


Toepassingen van EPS zijn bijvoorbeeld bodemisolatie en kruipruimte-isolatie (met de EPS-parels). Voor vloerisolatie worden meestal EPS-platen gebruikt. De keuze tussen de eerste twee wordt vaak gemaakt op basis van de hoogte van uw kruipruimte. Als deze (te) klein is, is het een betere optie om de bodem te isoleren met EPS-parels.


Ook kan EPS worden toegepast voor de isolatie van daken. EPS-platen zijn niet geschikt om een omgekeerd dak te creëren.


Verschillende soorten EPS-isolatie


EPS-isolatie is er in verschillende vormen. Er zijn EPS-platen, blokken maar ook losse parels.


De voor- en nadelen van EPS?


Voordelen


EPS-isolatie biedt diverse voordelen:


  1. Goede isolatiewaarde: EPS heeft goede thermische isolerende eigenschappen. Er is alleen wel een behoorlijke dikte nodig om deze isolatiewaarde te bereiken. Dit is bij PIR bijvoorbeeld niet het geval.
  2. Gebruiksvriendelijk: EPS bestaat voor 98% uit lucht, dit maakt het materiaal erg licht. U kunt de platen gemakkelijk snijden en verwerken. Hierbij geldt echter wel dat EPS-platen over het algemeen iets sneller beschadigen dan andere isolatiematerialen.
  3. Goedkoop: De isolatieplaten zijn goedkoper dan andere platen, terwijl het materiaal wél sterke isolerende eigenschappen heeft.
  4. Milieubewuster: Tijdens het productieproces van EPS komen minder tot geen schadelijke stoffen vrij, daarnaast is het ook makkelijker te recyclen, omdat het uit één materiaalsoort bestaat.

Nadelen


Hoewel EPS-isolatie veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden:


  1. Brandwerendheid: EPS-platen hebben niet de beste brandwerende eigenschappen. Het materiaal dooft zichzelf wel, maar beschikt niet over de beste brandwerende eigenschappen onder de isolatiematerialen.
  2. Vochtbestendigheid: EPS-platen zijn minder vochtbestendig dan bijvoorbeeld XPS-platen.

Wilt u nog meer weten over EPS-isolatie? lees dan ons blog: Wat is EPS-isolatie? 


Conclusie


PIR, XPS en EPS hebben verschillende eigenschappen, voor- en nadelen voor isolatietoepassingen. De beste keuze hangt af van uw specifieke projectvereisten, budget en isolatiebehoeften. Om een wel overwogen keuze te kunnen maken is het van belang elk materiaal goed te begrijpen. Ter ondersteuning hebben we de onderstaande vergelijkingsmatrix opgesteld met een aantal van de voor- en nadelen van de materialen.


Als u nog vragen heeft of hulp nodig heeft bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal, staat Jan de Isolatieman altijd voor u klaar.




Vergelijkingsmatrix

 

Materiaal eigenschap

PIR

XPS

EPS

Thermisch

Uitstekend

Goed

Goed

Gebruiksvriendelijkheid

Uitstekend

Goed

Goed

Akoestisch

Matig

Matig

Matig

Druk-bestendig

Goed

Uitstekend

Minder

Milieubewuste keuze

Nee

Nee

Redelijk

Prijs

Duurder

Gemiddeld tot duurder

Goedkoper

Vochtbestendig

Nee

Uitstekend

Nee


 




Overzicht PIR vs XPS vs EPS

 

 

PIR

XPS

EPS

Plat dak

Warm dak

Omgekeerd dak

Warm dak

Hellend dak

Buiten- & binnenzijde

 

 

Vloer

Betonvloer

Betonvloer

Betonvloer

Muur

Voorzetwand & spouwmuren

Ruimtes met hoge luchtvochtigheid

Gevel

Voorbeeld

Schuin dak

Keldervloer

Betonvloer

Voordelen

Hogere thermische waarde

Vochtbestendig

 

Erg drukbestendig

Goed toepasbaar in vochtige ruimtes

Goedkoper

Erg licht

Milieubewustere keuze

 

Nadelen

Relatief duurder

Niet milieuvriendelijk

Bij brand komen schadelijke stoffen vrij

Akoestisch het minst Lage Isolatiewaarde

Minder vochtbestendig Dikkere plaat nodig om een bepaalde isolatiewaarde te bereiken

 

 


* Mocht u twijfelen of een materiaal geschikt is voor een bepaalde toepassing? Neem dan contact op met onze klantenservice. Ook als er al oude isolatie aanwezig is raden we altijd aan om contact op te nemen. We helpen u graag met het maken van de beste keuze!


Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.