Voor 13:00 uur besteld, morgen in huis* Voor 13:00 uur besteld, morgen in huis*
Gratis levering v.a. € 2500,- Gratis levering v.a. € 2500,-
Afhalen in Oss Afhalen in Oss
Menu
Menu sluiten Menu sluiten
Getoonde prijzen:
Incl. BTW
Excl. BTW
Terug

Wat is een koudebrug en wat kunt u ertegen doen?

Jan met boek in zijn hand
Koudebrug oplossen

Als u last heeft van een koudebrug komt koude lucht gemakkelijk uw woning in. Hierdoor kunnen uw energiekosten oplopen. Maar wat kunt u doen om een koudebrug op te lossen? We leggen uit wat een koudebrug is en wat u ertegen kunt doen.

Jan met duim omhoog

"Een koudebrug ontstaat vaak op plekken die niet (goed) zijn geïsoleerd, zoals bij ramen en deurkozijnen. Isoleer deze plekken goed om warmteverlies te beperken."

Wat is een koudebrug? 


Een koudebrug, ook wel een thermische brug genoemd, is een plek in een gebouw waar warmte sneller naar buiten ontsnapt, vaak door een onderbreking in de isolatie. Dit gebeurt meestal op punten waar bouwmaterialen elkaar overlappen of waar de isolatie niet doorlopend is.


Een koudebrug vormt een zwakke schakel in de thermische schil van een gebouw en kan leiden tot warmteverlies, hogere energiekosten en zelfs vocht- en schimmelproblemen.


Wat zijn de gevolgen van een koudebrug?


Een koudebrug zorgt voor vervelende problemen in je huis. Op deze plekken kan koude lucht makkelijk naar binnen komen via kleine openingen, zoals naden en kieren. Tegelijkertijd ontsnapt de warme lucht juist naar buiten. 


Door de koude oppervlakken kan vocht ontstaan, wat weer leidt tot schimmel. Dat is niet alleen slecht voor je huis, maar ook voor je gezondheid.


In de zomer werkt het trouwens ook andersom: warme lucht komt via de koudebrug naar binnen. Daardoor is het lastiger om je huis lekker koel te houden op warme dagen.


Waar vindt u koudebruggen?


Koudebruggen kunnen op verschillende plekken in je huis voorkomen. Meestal komen ze voor op op plaatsen waar u het misschien niet direct verwacht. Veel mensen denken dat koudebruggen alleen ontstaan in delen zonder isolatie, maar dat is zeker niet altijd zo. Zelfs in goed geïsoleerde delen van je woning kunnen koudebruggen optreden.


Een veelvoorkomend voorbeeld is de overgang tussen een geïsoleerde muur en een niet-geïsoleerde vloer. Hier kan een onderbreking in de isolatie zitten, wat warmteverlies veroorzaakt.


Ook rondom raam- of deurkozijnen ontstaan vaak koudebruggen, vooral als de isolatie daar niet netjes aansluit. 


Hoe herkent u een koudebrug?


U ontdekt een koudebrug door met uw hand over de muur te strijken. Op de plaatsen waar het kouder aanvoelt kan een koudebrug zitten.


Een effectievere manier is het inzetten van een warmtecamera, hiermee kunt u zien waar uw woning warme lucht lekt. 


Koudebruggen voorkomen


Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om naden en kieren bij het isoleren goed af te dichten. Dit kunt u doen met isolatietape of purschuim. Let er vooral op dat de isolatie netjes aansluit tussen verschillende bouwdelen, zoals muren, vloeren en rondom leidingwerk of kozijnen. Kleine openingen kunnen grote verschillen maken als ze niet goed worden afgesloten.


Hoe lost u een koudebrug op?


Het oplossen van een koudebrug is helaas niet altijd even makkelijk. Vaak zitten ze op lastig bereikbare plekken. Als u erbij kunt, is het aanbrengen van extra isolatiemateriaal, tape of PUR een goede oplossing. Zit de koudebrug op een plek waar u niet zelf bij kunt, dan is het verstandig om een professional in te schakelen om de situatie goed aan te pakken.

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.